Факултети

  Факултет за туризам Бар – МТС – „ Montenegro Tourism School “, основан је 2004. године као прва приватна високошколска установа у Црној Гори. На факултету се у оквиру основних академских студија реализује студијски програм: Менаџмент у туризму и Менаџмент у хотелијерству. Кључне области које се изучавају на Факултету су: Менаџмент у туризму и хотелијерству; Маркетинг у туризму и хотелијерству; Пословање туристичких агенција, туроператора и хотелских компанија; Туристичке дестинације; Одрживи развој; Стратешки менаџмент; Информационе технологије у туризму и хотелијерству; Савремени трендови и кретања у туризму.
Катедра за културу и менаџмент у туризму Филозофског факултета, Универзитета Константин Филозоф у Нитри,  основана је 1999. године. Основне академске студије се реализују у оквиру два студијска програма. Акредитовани студијски програм Културологија - култура и менаџмент у туризам, обезбеђује образовање студената од школске 1997/1998. У оквиру овог студијског програма врши се едукација студената за позицију менаџера у туризму и култури . Дипломци овог студијског програма добијају комплексна знања о туризму и култури у Словачкој, као и у иностранству и спремни су за руковођење активностима на средњим менаџерским позицијама. Нови студијски програм Културологија – Блиски Исток  основан је школске 2007/2008.  Овај студијски програм обезбеђује студентима стицање знања о сложеним питањима на Блиском Истоку, фокусирајући се на историју, културологију, социологију, етнологију, географију и религију.
Факултет за угоститељство и туризам у Охриду  је једини факултет у Македонији чији је циљ едукација професионалаца у области угоститељства и туризма. Такође, ово је једина академска институција у Охриду и она се налази у оквиру Универзитета „Св. Климент Охридски“ у Битољу. Одлука о формирању Више угоститељско-тиристичке школе донета је 1970. године, а настава је почела у новембру школске 1970/71 године. Касније је ова Висока школа прерасла у Факултет за угоститељство и туризам у Охриду. Данас, ФТУ је лидер у високом образовању кадрова из области туризма и угоститељства у Македонији, са великим избором студијских програма мултидисциплинарног карактера.
Оснивање Високе школе за менаџмент и туризам у Коњицу представља једну од идеја у ширењу друштва знања. Развој високог образовања подразумијева доступност програма и на оним просторима који до сада нису имали институције високог образовања.  Омасовљење студија свуда у свијету подржава све оне који ће на тржишту рада имати могућности да стварају нови квалитет живота. Студијски програм на Високој школи за менаџмент и туризам обухвата: Менаџмент информационих технологија, Менаџмент у туризму и Геотуризам.
Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) данас је једна од 17 организационих јединица интегрисаног Универзитета која обавља дјелатност високог образовања у области економских наука. Осим примарне, наставне дјелатности, Економски факултет обавља и научно-истраживачку, издавачку и експертско-консултантску дјелатност, а, у складу са статутима Факултета и Универзитета, може обављати и друге дјелатности којима се комерцијализују резултати научно-истраживачког рада, под условом да се тим дјелатностима не угрожава квалитет наставе.
Факултет за бизнис и туризам Будва акредитован је од стране Савјета за високо образовање при Министарству просвјете и науке Црне Горе, 15. новембра 2010. године, а лиценциран 5. јула 2011. године. Опширније о факултету можете погледати на линку ОВДЕ.
Прича о првом приватном универзитету на овим просторима почела је 2003. године од племените идеје ширења знања и стварања могућности за младе људе да, без обзира на физичку удаљеност од угледних свјетских образовних центара, стекну знања и способности неопходне за укључивање у савремене токове пословања. Започели су је брачни пар Мира и Слободан Павловић, бизнисмени и патриоте, који већ четрдесет година живе и раде у Чикагу, оснивајући Слобомир П Универзитет. Данас Слобомир П Универзитет је постао препознатљив бренд у области образовања и науке, а његову велику породицу у кампусима у Слобомиру и Добоју чини шест факултета:
  • Факултет за информационе технологије
  • Факултет за економију и менаџмент
  • Пореска академија
  • Правни факултет
  • Филолошки факултет
  • Академија умјетности
2012. www.hit-vb.kg.ac.rs; хит-вб.кг.ак.срб
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker