Хотел у античкој пећини

 

У срцу Турске, у регији Кападокија, налази се префињени крајолик проткан античким пећинама.

У потпуности празне, шест пећинских кућа које датирају из петог и шестог века претворене су у неконвенционални, али у потпуности уникатни хотел са пет звездица и 30 соба – „Yunak Evleri“. Људи су у овим пећинама живели скоро две хиљаде година, а гости сада могу уживати у луксузним пећинским одајама.

Грађевина у којој се сада налази овај хотел направљена је од белог мермера, са дрвеним завршним детаљима. Гостима су за смештај доступне егзотичне луксузне пећине до вишесобних делуск апартмана. Свака подземна соба има антиквитете из Отоманске ере 1900-их, а поседује и приватни спа и двориште које гледа на импозантне пределе. Остатак хотела представља грчка вила из 19. века, која се налази надомак величанствених пећина.

Ресторан који се налази на крову издиже се изнад крајолика са ког се пружа панорамски поглед на античку земљу и гостињске собе. Са 30 соба, „Yunak Evleri“ је довољно мали да буде интиман, али довољно велики да вам понуди приватност и невероватан луксуз.

(Извор: Lux magazine)

                                                                      ФОТО

Опширније: Хотел у античкој пећини

Куповина века – Ворхолов рад за 5 $

 

извор: Б92

Британац Енди Филдс купио је пре две године неколико слика на једној распродаји у Лас Вегасу. Недавно је сазнао да се на полеђини једног од радова, који је платио свега пет долара, налази цртеж Ендија Ворхола вредан два милиона.

Опширније: Куповина века – Ворхолов рад за 5 $

Примерак воде језера Восток довезен у Москву

 

 

Голос России, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs   | 10.02.2012.

Премијеру Владимиру Путину су показали узорак воде из језера Восток са Антарктика, језера покривеног ледом дебљине 4 км.  Епрувету са металним поклопцем и дршком унутар које је жућкаста течност је предао Путину министар за природне ресурсе Јуриј Трутњев. Он је испричао да је вода добијена на дубини од 3 769 метара.

Опширније: Примерак воде језера Восток довезен у Москву

Руски научници дошли до површине језера покривеног ледом на Антарктику

 

 

Голос России/ vostok.rs   | 06.02.2012.

Руски научници су после више од 30 година бушења дошли до покривеног ледом језера Восток на Антарктику, јавио је у понедељак извор у научним круговима.

Опширније: Руски научници дошли до површине језера покривеног ледом на Антарктику

На језеру Восток постављен нови рекорд

 

 

Голос России, фото: РИА Новости/ vostok.rs   | 26.01.2011

3700 метара достигла је најдубља ледена бушотина на свету изнад језера Восток на Антарктику. Руски стручњаци се надају да ће до краја ове сезоне „отворити“ реликтно језеро које је сакривено испод слоја леда дебелог 4 километра. До циља остаје, како се претпоставља, око 50 метара. Овај водени екосистем остао је изолован од земљине атмосфере милионима година. Дубоко бушење у циљу палеоклиматских истраживања воде се у региону станице Восток од 70-их година, када се још није знало за постојање језера. То је највеће географско откриће прошлог века, како сматрају научници, које је у почетку било смела хипотеза руског глациолога Зотикова. Он је претпоставио и потврдио прорачунима да се испод леденог панцира шестог континента налази читаво море слатке воде, пошто под тежином снажног леденог покривача тече непрекидно топљење антарктичког леда. Касније су његове прорачуне потврдила сеизмичка истраживања, посматрања поларних пилота, а затим и сателитски снимци. Поларни истраживачи су добили податке о величини и форми језера, дебљини леденог покривача, подводном рељефу, талогу.

Опширније: На језеру Восток постављен нови рекорд

2012. www.hit-vb.kg.ac.rs; хит-вб.кг.ак.срб
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker