Пројекат: „Повезивање младих са тржишном привредом“

Штампа

ФАКУЛТЕТ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ
ПРОЈЕКАТ: „CONNECTING YOUTH WITH THE MARKET ECONOMY“

Један од највећих проблема због чега образовани млади људи не могу да се запосле у својој земљи је диспропорција знања стечених на факултетима и практичних вештина које су потребне за обављање конкретних послова у привреди. Управо на томе је био фокусиран пројекат „Повезивање младих са тржишном привредом“ коме је Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи био партнер, заједно са Електротехничким факултетом, као и Студентском Унијом ЕТФ-а, Универзитета у Београду, а чији је носилац  „Центар за децу и омладину“ Врњачка Бања на челу са председницом и идејним творцем пројекта, госпођом Валентином Крстић.
Овај пројекат се фокусирао на повезивање бизнис сектора са факултетима, тако што је омогућио студентима реално радно искуство током њихове завршне године студирања.  Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи био је укључен са 7 студената завршне (четврте) године основних академских студија, који су били одабрани од стране бизнис сектора. Пракса студената у хотелима и агенцијама била је изведена под вођством индивидуалних ментора из објеката који су били у сталној вези са менторима на факултету, и тако се у потпуности придржавали плана и програма читаве праксе која је трајала 2 месеца, током новембра и децембра месеца 2014. године. Професори (ментори) са факултета су помагали у комуникацији ради примене теоријских знања према потребама праксе, а на самом крају израдили и анализирали упитник за менторе из објеката и студенте којима су измерени резултати пројекта и степен задовољства корисника, који су дали највише оцене читавом програму пројекта.

Студенти  завршне године Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи који су били укључени у пројекат: Иван Недељковић и Ивана Богићевић у „СОЛАРИС РЕСОРТ“-у, Бранкица Бажалац и Милица Ратковић у хотелу „КРАЉ“, Зорица Дачић у „БИСЕР АПАРТМАНИ“-ма, Бојана Симовић у СБ „МЕРКУР“ и Ана Жупац у туристичкој агенцији „СПА ТРАВЕЛ“.

Ментор Координатор на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи: др Марија Костић, доцент, продекан за науку и међународну сарадњу

Ментор за праксу: др Снежана Милићевић, доцент, продекан за организацију стручне праксе студената

Дисеминација комплетних резултата пројекта подразумевала је одржавање Конференције у Врњачкој Бањи 27. 3. 2015. године у свечаној сали Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи којој је присуствовао и Министар омладине и спорта из Владе Републике Србије, господин Вања Удовичић, председник општине Врњачка Бања, господин Бобан Ђуровић, Народни посланик у Скупштини Републике Србије господин Војислав Вујић, аташе за културу Амбасаде САД-а у Београду господин Drew Giblin, Марија Бјелопетровић из Амбасаде САД-а у Београду, сви учесници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, ЕТФ-а Универзитета у Београду, Студентске Уније ЕТФ-а, драги гости из региона: Факултет за бизнис и туризам, Будва, Црна Гора; Економски факултет, Скопље, Македонија; ЕТФ, Источно Сарајево, БиХ; Удружење хотелијера и ресторатера Србије, Хорес; Факултет за машинство и грађевинарство Универзитета у Крагујевцу; Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу; представници Националне службе за запошљавање, Краљево; бројни бизнисмени и угоститељски радници.

Паралелно са конференцијом у холу Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи се одигравао и мини сајам туризма, на коме су партнери из бизнис сектора Врњачке Бање, укључени такође у овај пројекат презентовали своје објекте, као и делове њихове понуде из сектора хране и пића у виду кетеринга и припреме коктела. Ту су били представници хотела „МЕРКУР“, „БИСЕР АПАРТМАНИ“, „СОЛАРИС РЕСОРТ“, хотел „КРАЉ“, вила „МИЊОН“, Угоститењско туристичка школа са домом ученика у Врњачкој Бањи, Пансион „ВУК“ и наравно „ЦЕНТАР ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ“ Врњачка Бања који је био и носиоц читавог пројекта.

Аутор текста:
др Марија Костић, доцент

2012. www.hit-vb.kg.ac.rs; хит-вб.кг.ак.срб
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker